24 Aralık 2010 Cuma

Acemi Aşuresi

Dikkat: Bu bir  aşure tarifi olmaktan çok bir aceminin anısıdır. Sonucunun iyi olmasının tek püf noktası acemi şansıdır :)




Öncelikle yarım su bardağı kuru fasulye ile yarım su bardağı nohut 24 saat ıslatılır. Aşurelik buğday (dövme) ıslatılmaz unutulur. Sonra dövmenin unutulduğu farkedilir. Bir tarafta nohut ve kuru fasulye pişirilirken diğer tarafta düdüklü tencereye dövme konulup 10 dakika pişirilir. 10 dakika sonunda suyu süzülen fasulye ve nohutta dövmeye eklenip 30 dk pişirilir. Suyunun yeterli olup olmadığı kontrol edilir ve üstüne 2-3 yemek kaşığı pekmez eklenip, damak tadına göre 1-1,5 kase kadar toz şeker ilave edilir. Aşure hazırdır süslemesine geçilir. Aşureyi süslemek için alınan narın ekşi olduğu farkedilir. Kaseler fındık , fıstık, susam ve çörek otuyla süslenir. Anne aşuresinin yerini tutmasa da yine de afiyetle yenir :)

Hiç yorum yok: