11 Ocak 2011 Salı

Antep Usulü Kuru Dolma ve Yaprak Sarması


Malzemeler:
14 adet dolmalık kuru patlıcan 
5 adet dolmalık kuru biber
Asma yapmağı
1 kupa bardak pirinç
1 orta boy soğan
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz , karabiber, limon tuzu

Yapılışı:
Derince bir tencerede kaynar su hazırlayıp patlıcanları yumuşayıncaya kadar kaynatın. Patlıcanları tencereden maşayla alıp biberleri aynı kaynar suya atın ve bir kaç dakika bekletip çıkarın. Hazırladığınız dolmalıkları süzgece koyup üstünden soğuk su geçirin ve bir kenarda bekletin. Asma yapraklarının tuzunu kontrol edin, tuzluysa sıcak suya koyup tuzunu alın. Bu sırada dolmanın içini hazırlayın. İçi için kuru soğanı doğrayıp sıvı yağla kavurun. Salçayı ekleyip (domates biber karışık olacak) bir iki dakika daha kavurun ve pirinci ekleyin. Pirinçle birlikte de biraz kavurun ve 1 su bardağı kaynar su ekleyip ocağın altını kısın. Pirinç suyunu çekene kadar pişsin. Bu arada sarımsağı küçük küçük doğrayıp hazırlayın. Pirinç suyunu çektiğinde sarımsağını ekleyin, 1 çay kaşığı kadar karabiber atın ve tuzunu kontrol edin. Tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Hazırladığınız harçla dolmalıkları doldurun. Kuru dolma doldurulurken patlıcan ve biberlerin yarıya kadar doldurulması gerektiğini ve ağızlarına domates yada başka birşey kapatılmadığını unutmayın. Patlıcan ve biberler doldurulduktan sonra kalan iç harçla yaprakları sarabilirsiniz. (Benim patlıcanlarım orta boydu ve bir deste yaprak saracak kadar içim artmıştı.) Gelelim dolmalıkların tencereye dizilip  pişirilmesine. Dolmalıklar biri diğerinin ağzını kağatacak şekilde yatay olarak tencereye dizilir. Ben önce patlıcanları, üstüne biberleri, en üste de sarmaları dizdim. Dolmaların üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynar su ilave edip, üstüne bir tabak kapatın onun üstüne de ağırlık yapması için güveç kapağı  türü bir şey koyun. Bu şekilde yarım saat piştikten sonra 1 çay kaşığı kadar limon tuzu ve 1 tatlı kaşığı kadar tuzu dolmanın suyuna karıştırıp 15 dakika daha pişirin. Son olarak pişen dolmanın suyunu süzüp soğuduğunda afiyetle yeyin.

4 yorum:

melek dedi ki...

antep yemeklerini hep kocana yap emiii :) antep yemeği yemek istiyorummmmm bennnn :(

FatmaCan dedi ki...

İzin veriyorum ye :) Güllüoğlu'nda çok güzel Antep lahmacunu yapıyorlar :)

melek dedi ki...

sen yapsan bana olmuyor dımı aşk olsun zaten artık öpücüklerimde de rüşvet alıyorsun. artık sana çok incesin demiyeceğim :))) küstüm...

FatmaCan dedi ki...

Bugün çok hastayım onun için sana cevap veremiyorum. En beleşinden öpüyorum :)